Program 2015

SundhedsParlamentets program for 2015 bestod af 18 spændende arrangementer. Her på siden finder du SundhedsParlamentets samlede program – fyldt med debatter om sundhed.

Patientrådet: Tre patienter udfordrer politikerne på sundhed

Der kan være langt fra Christiansborg, Regionsrådene og Rådhusene til den enkelte danskers liv med en sygdom. I Patientrådet får tre patienter mulighed for at udfordre tre politikere på sundhed og komme med deres skarpe spørgsmål og konkrete forslag til politikerne ud fra deres egne erfaringer.

Tip 5 rigtige – Patienterne ud af sygehusene!

Fremover sker din færdigbehandling og opfølgning dér, hvor du bor. Bioanalytikere fra Bornholms Hospital præsenterer diagnostisk analyseudstyr, som kan anvendes tæt på borgeren – Tip 5 rigtige om den borgernære bioanalytiker og vind et gavekort til Aarstiderne.

Hvordan sikres den rette behandling tæt på borgeren?

Alle efterspørger et sundhedsvæsen af højeste kvalitet og minimal ulighed i sundhed: Der skal ikke være forskel på, hvor god behandling man får afhængigt af, hvor man bor, eller hvem man er. Men det er der. Hvordan bliver kommunen fagligt oprustet til at overtage sundhedsopgaver fra regionen?

Kræftindsats til eftersyn – har vi brug for en Kræftplan 4?

I 1999 fik Danmark sin første kræftplan og siden er to mere kommet til. Det har løftet indsatsen gevaldigt, men Danmark halter fortsat efter OECD-gennemsnittet. Hvordan kommer vi op i eliten? SundhedsParlamentets store panel af eksperter og politikere drøfter behovet for en Kræftplan 4.

Knoglebussen & Knoglevenlig livsstil

Det skønnes, at hver 3. kvinde og hver 6. mand over 50 år kan have brug for ekstra fokus på vedligeholdelse af deres knogler. Hvordan bliver vi bedre til at oplyse og forebygge? Et ex er Knoglebussen, der kører rundt i Danmark, hvor alle med en henvisning fra lægen kan få et gratis knogletjek.

Ikke-terapeutisk drengeomskæring - gør vi raske børn syge?

Bør Danmark indføre en aldersgrænse for ikke-terapeutisk forhudsamputation (omskæring af raske drenge)? Fordele og ulemper ved en aldersgrænse undersøges og debatteres med barnets grundlæggende ukrænkelige rettigheder i fokus.

Taber sundhedsvæsnet de danske mænd?

Mænd lever i gennemsnit fire år kortere end kvinder og har dårligere prognoser ved mange alvorlige sygdomme. Hvorfor? Er sundhedsvæsnet i højere grad indrettet til kvinder end til mænd? Og tager danske mænd ikke det nødvendige ansvar for egen sundhed? Vi tager temperaturen på mænds helbred.

Hvordan løser vi udfordringerne ved atrieflimren?

75.000 -100.000 danskere lider i dag af atrieflimren. Sygdommen er hastigt voksende med 10-15.000 nye tilfælde hvert år. Hvornår bliver der taget mere hånd om denne hastigt voksende sygdom i Danmark, og hvordan skal det gøres?

Hvordan finder vi kræftkuren?

Mere end 245.000 danskere lever i dag med en kræftdiagnose og venter på at en kur bliver opfundet. Men hvad skal politikeren, lægemiddelvirksomhederne, patienterne og forskerne bidrage med for, at vi kan nå i mål? Hvad er værdien af kræftbehandlingen og forskning for patienter, læger og politikere?

Knogleskørhed: Er politisk fokus nøglen til bedre opsporing?

550.000 danskere lider af knogleskørhed, men kun ca. 130.000 ved det og er i behandling. Vi spørger, hvad der kan gøres for at hjælpe de mennesker, der allerede er blevet ramt af knogleskørhed, og hvad vi kan gøre for at mindske antallet af personer der får sygdommen?

Hvis jeg skulle styre sundhedsvæsenet…

Sundhedsvæsenet styres millimeterdemokratisk – går det ud over behandlingskvaliteten? SundhedsParlamentet sætter to skarpe topchefer fra det private erhvervsliv til at udfordre nogle af systemets dygtigste folk. Spørgsmålet er: Er de dygtige nok? Eller deres råderum for lille?

Nyhed: Her er sundhedens 100 mest magtfulde

Dagens Medicin offentliggør på dette møde på Folkemødet sin årlige oversigt over de 100 mest indflydelsesrige personer i og omkring sundhedssektoren. Dagens Medicin præsenterer resultatet og udlægger årets tendenser i samarbejde med professor Jes Søgaard. PLUS: Interview med tre højdespringere

Pårørende: Når børn og ægtefælle bliver handicaphjælpere

Pårørende til patienter med sclerose ender i rollen som handicaphjælpere – både børn og ægtefælle. SundhedsParlamentet spørger, hvordan vi bedst muligt kan støtte op om de ressourcer som borgere med sclerose og deres pårørende har, og hvordan vi undgår at drive rovdrift på dem?

Få øjnene op: Diabetes koster syn.

Hvert år bliver 130 erhvervsaktive danskere med diabetes blinde. Hvordan sikrer vi opfølgning og behandling, så diabetikere ikke rammes af alvorlige senfølger som f.eks. blindhed? Og hvad skal der i så fald til for, at vi kan tilbyde den nødvendige behandling til diabetespatienter i hele Danmark?

Hvorfor er det så svært at sige: ”du drikker for meget”?

860.000 danskere drikker over genstandsgrænserne, og heraf vurderes ikke mindre end 585.000 at have et skadeligt forbrug. Spørgsmålet er: Hvor meget skal og må det offentlige blande sig i forældres alkoholforbrug? Og hvordan gør du det, når det tilsyneladende er så almindeligt at drikke for meget?

Underernæring koster kræfter

Underernæring hos kræftpatienter har store omkostninger for samfundet og for patienternes livskvalitet. Hvad kan der gøres for at sikre, at underernærede patienter kan gennemføre den nødvendige behandling på lige vilkår med andre patienter?

Hvem har ansvaret, når medarbejderen bliver syg af stress?

I SundhedsParlamentet diskuterer vi, om vi har udviklet os til et ’klynkesamfund’. Flere og flere har ondt i livet, men er vi blevet pakket for meget ind i vat eller er de stigende antal stresstilfælde et udtryk for mere grundlæggende samfundsproblemer?

Kan musikterapi afstresse Folkemødets gæster?

Kom og mærk musikterapi på egen krop og slap af efter fire dage med fuld fart på Folkemødet. Forskningen viser, at musikterapi har en god effekt på en lang række sygdomme, men er det blot en ny hype, eller er der virkelig tale om helbredende toner? Kom selv forbi og giv din mening.